Afiyet olsun-tól Ziyade olsunig
Ha ezt hallod, talán Isztambulban vagy és vendéglátód azt kívánta, hogy legyen jó egészséged és étvágyad, viszonzásul az étkezés végén azt kérted, hogy hozzon Isten bőséget a házára.
Törökország rendkívül gazdag gasztronómiával büszkélkedhet, hiszen területe óriási. A mediterrán klíma ideális termőhely a finomabbnál finomabb gyümölcsök és zöldségek számára. Több ezer kilométernyi tengerpartot és hegyvidéki fennsíkok sokaságát mondhatja magáénak, így nem csoda, hogy a változatos tájegységeken más-más ételek a jellemzők.
A török gasztronómia leggyakrabban használt alapanyagai a padlizsán, a zöldpaprika, a hagyma, a lencse, a bab, a paradicsom, a fokhagyma és az uborka, szerencsénkre hazánkban is bővelkedünk ezekből az alapanyagokból.
A törökök kedvelik a magvakat és dióféléket: a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát, a földimogyorót, a fenyőmagot, a pörkölt csicseriborsót. Leginkább használt fűszereik a petrezselyem, a köménymag, a feketebors, a paprika, a menta és a kakukkfű.
A török konyha nagyon hosszú múltra tekint vissza, a perzsa, kurd, arab, örmény valamint a mediterrán ízvilág is hatással volt rá.
EASE Therapy Török Kurzus
Az EASE Therapy elsősorban azért jött létre, hogy egy szakmai stáb segítségével kiegészülve segíthessen azoknak, akik változtatni akarnak addigi megszokott, egészségtelen életmódjukon. Kiscsoportos főzőklubjainkba Téged is várunk szeretettel, ha érdeklődsz az egészséges ételek elkészítésének összes csínja-bínja iránt. Azon kívül, hogy minden egészségesen, tartósítószer, színezés, cukormentesen kerül elkészítésre, a 3,5 órás kurzus különlegessége:
Oktatónk Erdal Ildikó, tíz évet élt Isztambulban, török férjével és két fiával.
“Amikor huszonévesen Törökországba kerültem még nem ismertem a török konyhát, de nagyon gyorsan elvarázsolt sokszínűségével és változékonyságával. Magyarországra visszaköltözve is velem maradtak a török ételek, megszerettettem közvetlen környezetemmel, családtagokkal, barátokkal, akik előszeretettel kérnek meg kedvenc török receptjeim elkészítésére.”
Az EASE Therapy Török Főzőkurzusán nagy szeretettel várunk…, ha csatlakozol a barátok és családtagok sorához.
Végül, de nem utolsó sorban egy kis ízelítő az EASE Therapy török kurzusának repertoárjából:
Vörös lencseleves. A török konyha klasszikusa.
Meze: A meze kifejezés magára az előételre utal. Törökországban több mint 300 különböző fajta létezik. Jellemzően csicseriborsót, tahiit, joghurtot, olívaolajat és zöldségeket tartalmaz.
Dolma: A dolma azt jelenti “töltött”, rizzsel vagy daráshússal töltött zöldség vagy szőlőlevél.
Köfte
Pide, azaz török pizza
Sutlac – sült rizspuding
Kedvet kaptál? Jelentkezz török kurzusunkra!
Kurzusaink várnak nagy szeretettel!
A legközelebbi időpontokról érdeklődj emailben a hello@easetherapy.hu-n.
Belépő: 22.000 Ft
Vedd igénybe első-bálozó kedvezményünket!
RECEPTAJÁNLÓ
Vöröslencse leves
(Mecimek Corbasi)
Leves hozzávalói
500 g (vörös) lencse
2 l víz
2 t.k. szárított menta
2 (nagy) fej vöröshagyma
1 citrom leve
1 evőkanál só
4 evőkanál paradicsompüré
5 dkg vaj
őrölt chili paprika
Elkészítés
- Bőséges langyos vízzel mossuk meg 3x a lencsét, majd tegyük fel főni. (Főzhető leves vagy főzelék állagúra is.)
- Adjuk hozzá a mentát, a feldarabolt vöröshagymát, a paradicsompürét és enyhén sózzuk meg.
- Miközben a lencse fő adjuk hozzá a vajat.
- A lencsét összesen 30 percig főzzük, majd 5 perccel azelőtt, hogy lejárna az ideje, keverjük bele a chili paprikát és ízlés szerint további mentát. Amikor lezártuk keverjük bele a citromlevet, szükség szerint adhatunk még hozzá sót.
- Az elkészült levest turmixoljuk.